Онлайн зустріч з представниками Лісової служби США та ДСНС України

5 квітня 2024 року відбулась чергова онлайн зустріч з представниками Лісової служби США та ДСНС України "Система підтримки прийняття рішень у процесі реагування на надзвичайні ситуації/пожежі у природних екосистемах: Поширення передового досвіду Лісової служби США та ДСНС України".

Від України взяли участь:

Роман Примуш  - заступник Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

Богдан Масовець – начальник управління гідрометеорології ДСНС України.

Микола Кульбіда – директор Українського гідрометеорологічного центру.

Анатолій Прокопенко – заступник директора Українського гідрометеорологічного центру.

Алла Білозерова –  заступник начальника відділу метеорологічних прогнозів.

та представники Центру прогнозування наслідків радіаційих аварій.

Учасники від Лісової служби США:

Мет Уілз, Мет Джолі, Річард Ласко, Ларрі Саттон, Тім МкШеррі, Ріва Данкен.

 

Основні теми зустрічі:

  • Визначення потреб підрозділів ДСНС для вдосконалення порталу оцінки небезпеки лісових пожеж в Чорнобильській зоні
  • Презентація роботи порталу
  • Дорожня карта для подальшої співпраці з Лісовою службою США та можливість поширення розрахунків на інші області України

Український гідрометеорологічний центр планує приймати участь у співпраці з службою США, тому що метеорологічна інформація є важливим елементом в оцінці лісових пожеж.

Геоінформаційний портал оцінки небезпеки лісових пожеж в Чорнобильській зоні передбачає оцінку загорання лісових масивів із врахуванням погодних умов, потенційної поведінки пожеж, ресурсів гасіння та інших факторів, пов’язаних із загальною пожежною небезпекою. Геопортал також дозволяє оцінити потенційне забруднення радіонуклідами в межах прогнозованого периметру пожежі.

Всі ці функції є важливими, особливо для ДСНС, в оперативному прийнятті рішень тушіння пожеж в екосистемах (зокрема в Чорнобильській зоні).

 

Версія для друку Опубліковано: 08 Квітня 2024