12-я щорічна зустріч представників компетентних органів Держав-членів МАГАТЕ

3 - 7 червня 2024 року у штаб-квартирі Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) у Відні (республіка Австрія) відбулася 12-та зустріч представників компетентних органів Держав-членів МАГАТЕ, визначених Конвенцією про раннє оповіщення та Конвенцією про надання допомоги.  У зустрічі приймали участь 200 представників, які представляли більш ніж 80 країн з усіх континентів.

На запрошення Секретаріату МАГАТЕ представники Українського гідрометеорологічного центру та Державної інспекції з ядерного регулювання України прийняли  участь у зустрічі як лектори. Від Українського гідрометеорологічного центру заступник начальника Центру прогнозування наслідків радіаційних аварій Ірина Кокот представила презентацію на тему “ Досвід України у співпраці з міжнародними та Європейськими інформаційними системами обміну радіологічними даними”.

Держатомрегулювання представляла заступник начальника відділу аварійної готовності та радіаційного захисту Департаменту з питань безпеки ядерних установок Наталія Біжко, яка розповіла про допомогу, що надається Україні  Державами -членами МАГАТЕ для підсилення спроможностей України у забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, необхідність якої спричинено агресивною, неспровокованою війною російської федерації проти України.

У доповідях обох доповідачів від України підкреслювалось, що агресивна, неспровокована війна, яку російська федерація веде проти незалежної країни Україна, призвела до підвищення рівня ядерних та радіаційних загроз не тільки для території України, але і усього світу. У відповідь представниця росатому, російська федерація, Марина Макарчук заявила протест проти того, що представники України називають Запорізьку, Херсонську, Луганську, Донецьку області та АРК Крим окупованими територіями, оскільки ці території згідно законодавства рф входять до складу рф , а Запорізька АЕС є складовою частиною росатому. Така заява представниці рф призвела до сміху у залі та повне ігнорування зі сторони організаторів та ведучого Зустрічі.

Версія для друку Опубліковано: 11 Червня 2024