Мурал на стінах Гідрометеорологічного центру: Символ вдячності та співпраці в часи воєнного та мирного неба

Київ, [17 серпня 2023, 11:00] – В  Українському гідрометеорологічному центрі завершено створення непересічного 3D муралу, який відображає важливість роботи гідрометеорологів, як під час війни, так і в мирному житті. Твір мистецтва прикрашає стіни центру, ставши символом вдячності військовим та важливості роботи гідрометеорологів в Україні, особливо в умовах воєнного часу, коли гідрометеорологічна служба не припиняла свою цілодобову роботу ні на хвилину, не зважаючи на повномасштабне вторгнення.

Мурал створено відомим українським художником Alex Maksiov в співпраці з міжнародною організацією Street Art Cities, яка прагне зберегти, відстежити та поширити вуличне мистецтво по всьому світу. Метою організації є створення спільноти, що об'єднує митців, шанувальників та весь світ навколо цієї виразної форми творчості. Саме Street Art Cities допомогла втілити проєкт у життя.

Цей мурал відображає нашу діяльність та повагу і вдячність українським військовим за їхню відданість і незламний дух, який забезпечує життя та дарує надію всім нам. Також він висвітлює унікальний підхід та відкрите серце наших військових до природи. Використання нашими військовими сталевих "пташок" (дронів) символізує високий рівень аеророзвідки, яка відіграє важливу роль у забезпеченні безпеки, реалізації моніторингу та координації різних зусиль; і найефективніше може все це виконувати саме за умови якісного прогнозування.

Символіка муралу відображає різнобічні аспекти роботи гідрометеорологічної служби: прогнозування погодних умов, авіаційну метеорологію, гідрологічну та агрометеорологічну діяльність, моніторинг кліматичних змін, роботу центру з прогнозування наслідків радіаційних аварій та важливість міжнародної співпраці та підтримки в цій сфері.

Однак, найважливішим елементом муралу є зображення військового у мирний час на полі соняшників всередині геліографу (прилад який вимірює тривалість сонячного сяйва). Ця символіка втілює віру у спокійне мирне майбутнє, коли "українське сонце" знову зійде на небосхилі та ознаменує час закінчення війни і ми знову насолоджуватимемося небом без загроз.

Гідрометеорологічний центр висловлює щиру подяку художнику муралу Alex Maksiov та Street Art Cities за їхню участь у цьому важливому проекті. Мурал став не лише прикрасою будівлі, а й патріотичним символом, який нагадує про єдність українців у часи захисту України від інтервенції російської федерації та досягненні перемоги.

Відео:

 

Версія для друку Опубліковано: 18 Серпня 2023