Річниця підриву окупантами Каховської ГЕС

Рівно рік тому 6 червня 2023 року світ сколихнула новина про підрив окупантами Каховської ГЕС, що призвело до техногенної катастрофи - спустошення однойменного водосховища та значного затоплення територій нижче по течії.

Одразу після підриву, УкрГМЦ, як головна прогностична і моніторингова служба та всі пости спостереження на Каховському водосховищі, р.Дніпро нижче ГЕС було переведено в цілодобове чергування - почашені виміри проводились протягом 6 днів (пост Нікополь) та 17 днів (пост Херсон) — дані моніторингу, консультації розвитку процесу оперативно передавались органам державної влади України. 
Завдяки надскладній роботі наших спостерігачів та спеціалістів в нас є змога оцінити хід процесів спустошення та затоплення, що виникли внаслідок даної техногенної катастрофи.

Рівень води в Каховському водосховищі перед підривом станом на 20 годину 5 червня дорівнював 16,77 м у Балтійській системі висот (м БС), що на 0,77 м вище за нормальний підпірний рівень водосховища (НПР), об’єм води у водосховищі становив 19,9 км3.
Орієнтовно, окупанти підірвали Каховську ГЕС о 2.50 6 червня 2023 року, через 3 години (о 6.00 ранку) на водосховищі був зафіксований спад рівнів на 0,3 м. Надалі зниження рівнів води спостерігалися з інтенсивністю в середньому 5-10 см за годину. За першу добу відмічався найрізкіший спад - на 1,65 м. У період 7-11 червня зниження рівнів дещо сповільнилося до 1,0-1,4 м за добу. 
Внаслідок втрати гідравлічного зв’язку (вода відійшла від створів постів на 100-300 м) та складну безпекову ситуацію, на Каховському водосховищі починаючи з 11 червня 2023 року призупинені спостереження (окрім поста Розумівка). Останні виміри проведені о 20.00 11 червня - рівень води дорівнював 9,04 м БС, об’єм води у водосховищі становив 5,5 км3. 
Загальний (з 20 години 5 червня по 20 годину 11 червня 2023 року) спад рівнів води на Каховському водосховищі становив 7,73 м, а об’єм води зменшився на 14,4 км3.

За розрахунками інтенсивності спаду рівнів та наповнення водосховища, ймовірна витрата води, що проходила через Каховську ГЕС в перші години після моменту підриву (2.50 6 червня) становила близько 65000 м3/с, а станом на 6.00 ранку 6 червня - 47000 м3/с,  поступово зменшуючись до величини 11400 м3/с станом на 11 червня - дата останніх вимірів на водосховищі.

Товща води хлинула вниз за течією обумовивши різке підвищення рівнів води на пригирловій ділянці р. Дніпро та р. Інгулець - спровокувавши рух води проти течії.
Інтенсивність підвищення рівнів води у Херсоні у перші дні після підриву 6-8 червня становила 0,2-0,3 м за годину; максимальний рівень зафіксований о 3.00 8 червня - 1068 см над нулем поста (5,68 м БС); загальне підвищення становило 5,37 м над рівнем на 20 годину 5 червня. При цьому спостерігалось значне затоплення житлових, промислових та господарських об'єктів у м.Херсон та прирічкових населених пунктах в Бериславському, Каховському, Херсонському та Скадовському районах Херсонської області. 17 червня на р.Інгулець та 26 червня у Херсоні рівень води досяг відмітки, що спостерігалась 5 червня, перед підривом Каховської ГЕС.

Каховське водосховище — рік потому.
Протягом 2023 року на місці Каховського водосховища відроджувався Великий Луг — понижена заплавна територія зі своєю унікальною екосистемою, а Дніпро повернувся у своє природнє русло, яке було до 1956 року (рік будівництва Каховської ГЕС). 

Відновити спостереження на старому руслі Дніпра (в межах колишнього Каховського водосховища) можливо лише після звільнення тимчасово окупованих територій Запорізької та Херсонської областей. Тому для моніторингу  гідрологічного режиму на ділянці Дніпра Запоріжжя-Херсон використовуються супутникові дані.

Старе русло Дніпра на території колишнього Каховського вдсх. у 2023 р.

Навесні цього року, внаслідок пропуску весняного водопілля каскадом дніпровських водосховищ, вперше за майже 60 років спостерігалось затоплення великих територій Великого Лугу, окрім його північно-східної частини (до будівництва ГЕС спостерігалось практично щороку) - повеневі води починаючи з кінця лютого поступово почали заходити у відгалужені меандри, плавні Дніпра та утримувались незначним шаром протягом березня-травня. 


Найбільша площа затоплення територій Великого Лугу при проходженні водопілля 2024 р.


За аналізом даних супутникових зображень, отриманих за допомогою супутників Sentinel, станом на кінець травня-початок червня відмічається поступове зменшення шару та територій затоплення, адже спостерігається завершення водопілля на Дніпрі.


Площі затоплення при завершенні водопілля на Дніпрі.

 

Версія для друку Опубліковано: 06 Червня 2024