Конференція Сторін Рамкової конвенції ООН щодо зміни клімату (COP 27)

З 6 по 18 листопада 2022 року в єгипетському місті Шарм-ель-Шейх пройшла 27-ма Конференція Сторін Рамкової конвенції ООН щодо зміни клімату (COP 27), яка завершилася історичним рішенням cтворити та ввести в дію Фонд, кошти з якого виділятимуться бідним країнам на подолання наслідків глобального потепління.
Вітаючи це рішення та наголошуючи на необхідності створення Фонду, Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш сказав, що зараз потрібно зробити більше для різкого скорочення викидів: «Світ все ще потребує гігантського стрибка щодо кліматичних амбіцій».

В рамках конференції відбулися заходи високого рівня та супутні заходи, ключові переговори та прес-конференції, в яких взяли участь понад 100 глав держав і урядів, понад 35 тис. учасників і численні павільйони кліматичного спрямування. На 27-ій конференції ООН зі зміни клімату (СОР 27) Україна представила низку екологічних ініціатив, вперше у власному павільйоні, де розповідалось про проблеми, пов’язані із повномасштабним вторгненням росії. Делегація України провела діалог з країнами світу щодо можливості розробки спільних підходів оцінки збитків довкіллю від військових дій. Крім того, пройшла низка переговорів, які дозволили отримати доступ до міжнародних екологічних фінансів та щодо ринкових і неринкових механізмів регулювання викидів парникових газів.

Ще однією ініціативою, яку представила Україна на цьогорічному СОР 27, є питання так званих «зелених» зернових коридорів. Як повідомлялося, за результатами роботи міжнародної конференції ООН “Довкілля для Європи” було підписано декларацію на рівні міністрів, яка закріпила подальшу підтримку країн-учасниць у повоєнному відновленні України.

Росія, розв’язавши війну, фактично зводить нанівець усі зусилля, які десятиліттями докладались цивілізованими країнами для захисту довкілля і запобігання кліматичним змінам, і багато країн це розуміють. Вторгнення рф в Україну призвело до викиду в атмосферу величезної кількості парникових газів, заявили представники Україна на кліматичному саміті ООН COP 27 у Єгипті. «Війна безпосередньо призвела до викидів 33 мільйонів тонн парникових газів, які нагрівають атмосферу Землі», - заявив міністр охорони навколишнього середовища Руслан Стрілець. Росія завдала нашим природним ресурсам величезної руйнації і забруднення. Через війну нам доведеться зробити набагато більше, щоб подолати кліматичну кризу.

Україна стверджує, що з початку війни зібрано докази понад 2000, екологічних злочинів, на суму 37 мільярдів євро, включаючи знищення лісів, викиди токсичних газів і пошкодження водних споруд. Ці докази планується використовувати для отримання від Росії компенсації за завдані збитки.

У Всесвітній день Науки 10 листопада 2022 року в Українському павільйоні (гібридний формат з онлайн трансляцією) з метою підвищити обізнаність урядовців високого рівня, членів громадянського суспільства та міжнародних інституцій щодо викликів і змін пріоритетів у країні за останній рік, сприяти співпраці в галузі кліматології та підтримувати молоде покоління української та молоді з усього світу для боротьби з кліматичною кризою, від імені Українського гідрометцентру з презентацією виступив начальник відділу міжнародного співробітництва УкрГМЦ Руслан РЕВЯКІН, який розповів, зокрема, про значні руйнування гідрометеорологічної мережі України внаслідок російської агресії, що почалася 24 лютого, та про те, що українські гідрометеорологи продовжують працювати в умовах постійної руйнації на сході і півдні країни, під загрозою і ракетними ударами по всій території України, забезпечуючи країну, її збройні сили, такою необхідною прогностичною інформацією, намагаючись виконувати свої міжнародні зобов’язання по обміну даними, що неможливо повністю зробити в умовах вкрай руйнівної агресії рф. Україна наполягатиме на всеосяжному відшкодуванні усього знищеного і поруйнованого в країні.

Виступи багатьох учасників міжнародного форуму засвідчили розуміння і підтримку позиції України.

Посилання на транслацію 

Версія для друку Опубліковано: 06 Грудня 2022