СИТУАЦІЯ З ВОДНІСТЮ НА ДНІСТРІ ТА ЙОГО ПРИТОКАХ, ЩО ФОРМУЮТЬ БОКОВИЙ ПРИТОК ДО ДНІСТРОВСЬКОГО ВОДОСХОВИЩА

Як ми відзначали раніше (https://www.facebook.com/share/p/GenX13vRif9aLMS1/) весняне водопілля в 2024 році на річках басейну Дністра пройшло в аномально рані строки - в лютому, тому відповідно в аномально ранні строки розпочався і сезон пониженої водності (межень) – у травні, а значний дефіцит опадів упродовж місяця лише загострив ситуацію. Хоча за багаторічними даними, період межені у басейні Дністра зазвичай розпочинається у липні та триває до листопада, а ось червень характеризується здебільшого своєю паводковою активністю.

Водність Дністра упродовж першої декади червня продовжувала зменшуватись і станом на 10 червня у створі гідрологічного поста Галич (Івано-Франківська область) становить 32,9 куб.м/с (близько до критерію маловоддя). Продовжував зменшуватись і приплив води до Дністровського водосховища зі 109 куб.м/с (31 травня) до 96 куб.м/с (10 червня).

Варто зазначити, Дністровська ГЕС дотримується режимів роботи водосховищ, відповідно до Правил експлуатації водосховищ Дністровського комплексного гідровузла, з компенсуючим скидом води не менше 100 куб.м/с для сталого водозабезпечення нижче за течією (зокрема і території Республіки Молдова), що призводить до зниження рівня водосховища у середньому на 1-2 см за добу.

Нещодавно в ЗМІ з’явилась інформація про «обміління» Дністра біля Хотина та його притоки р. Ушиця (одна з бокових приток до Дністровського водосховища). Ділянка Дністра біля Хотина – це верхів’я водосховища, тому саме ця його частина найактивніше реагує на зниження рівня. На цій ділянці Дністер на даний момент повернувся у своє природнє русло, як і р. Ушиця біля с.Липи Хмельницької області (на якій з-під води з’явився міст часів німецької окупації).
 

Варто наголосити, що після будівництва Дністровської ГЕС та появи водосховища значна прилягаюча територія заплав та долин впадаючих річок було затоплено. Для прикладу, затоплення долини вверх по руслу р. Калюс становить близько 10 км, а р. Ушиця – біля 20 км. Тому і недивно, що через зниження рівня води у водосховищі саме верхня затоплена частина долини стала вільною від води.

Загалом нараховується 10 річок, які є основними при формуванні бокового притоку до водосховища: Серет, Нічлава, Збруч, Жванчик, Смотрич, Мукша, Тернава, Студениця, Ушиця, Калюс. При цьому на річках Серет, Нічлава, Збруч, Жванчик спостерігається понижена водність – 21-45 % місячної червневої норми, а на решті – витрати води утримуються на показниках в межах та дещо вище середніх багаторічних червня.

Загалом на Дністрі критичної ситуації не спостерігається, адже (станом на 10 червня) недосягнуто критеріїв маловоддя, що дозволяло б заявити про загрозливість ситуації. Проте така низька водність наприкінці весни та початку літа – насторожує.
 
‼️ При цьому варто зазначити, що річки Карпат є зоною потенційної паводкової небезпеки, оскільки гідрометеорологічна ситуація тут може різко змінюватися за короткий проміжок часу, тому радимо слідкувати за попередженнями Українського гідрометеорологічного центру.
 
Версія для друку Опубліковано: 10 Червня 2024