Інформаційний День для країн Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії

21-22 квітня 2021 року Європейська організація з експлуатації метеорологічних супутників (EUMETSAT) разом з Українським Гідрометеорологічним Центром та ДСНС України провела віртуальну зустріч – «Інформаційний День для країн Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії». Учасниками зустрічі стали спеціалісти з Національних Метеорологічних Центрів таких країн, як Білорусь, Молдова, Грузія, Вірменія, Азербайджан, Туреччина, Казахстан, Туркменістан, Узбекистан, Киргизстан. До зустрічі також долучились працівники ВМО та Генеральний Директор EUMETSAT – Філ Еванс.

Основна мета зустрічі - надати інформацію про поточний стан супутникових програм EUMETSAT, а також про внесок у масштабний проект ЄС - Copernicus. Цього року особлива увага була приділена переходу на новий супутник - Meteosat третього покоління (MTG), який замінить свого попередника (MTG). Це геостаціонарні супутники, які розташовуються на висоті 35 786 км над рівнем моря. Вони передають зображення всієї території Європи та Африки кожні 15 хвилин, а пришвидшене сканування, яке можливе лише над територією Європи, дозволяє передавати зображення кожні 5 хвилин.

Обговорення було зосереджено на необхідності користувачів модернізувати свою інфраструктуру прийому та обробки даних EUMETCast, а також на навчальних курсах, пов'язаних з новим поколінням метеорологічних супутників MTG.

Інформаційний День надав можливість зібрати відгуки про поточне використання метеорологічних супутникових даних та обговорити подальшу співпрацю EUMETSAT з країнами-учасниками. Також було розглянуто можливі спільні спеціалізовані проекти з ЄС та ВМО з метою подальшої підтримки оперативного доступу та використання даних та продуктів EUMETSAT та Copernicus. Такі проекти у регіонах Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії сприятимуть розвитку та підтримці різних соціально-економічних секторів, таких як сільське господарство та управління водними ресурсами.

Версія для друку Опубліковано: 11 Травня 2021