З міжнародним жіночим днем!

 

Вельмишановні й дорогі наші колежанки, гідрометеорологині України!

Дозвольте мені і усьому чоловічому колективу гідрометеорологів України у цей важкий для нашої країни час, час коли йде війна з підлим російським ворогом, який посягнув на нашу незалежність і суверенітет, розпочавши рік тому підступну та криваву війну проти нашої вітчизни  і нашого народу, все ж таки поздоровити усіх вас з Міжнародним жіночим днем – 8 березня!

Адже цей святковий день, цілком присвячений найпрекраснішій половині нашого суспільства – це вам, вельмишановні жінки!

Міжнародний жіночий день найчастіше пов’язують із соціалістичним рухом, який по суті відкрив реальні шляхи для активної реалізації рівноправності жінок в широкій суспільній свідомості. У 1975-му році, за даними проекту DilovaMova.com, фіксуючи всесвітні тенденції до цієї теми, свято було офіційно підтримано Організацією Об’єднаних Націй і в 1977-му році, 16 грудня резолюцією Генеральною Асамблеєю ООН № A/RES/32/142, День 8-е березня запропоновано було відзначати всім зацікавленим державам і безпосередньо використовувати для популяризації та реалізації рівноправності жіночої частини населення у своїй громадській традиції. Проголошений Генеральною Асамблеєю ООН День жінок має назву Міжнародний день прав жінок і миру.

При цьому хочу наголосити, що Міжнародний жіночий день – це не свято краси, жіночності, чарівності та весни, а день, коли треба говорити про:

  •       досягнутий прогрес у сфері рівних прав та можливостей жінок;
  •       історії тих жінок, які мали виняткові історичні ролі у творенні держави;
  •       зміни, які відбулися за останній час у суспільстві та державі;
  •       розуміння важливості єдності чоловіків і жінок, руйнування упередженого ставлення;
  •       професійні якості та особисті досягнення нашого жіноцтва;
  •       вклад жінок у справу захисту країни та забезпечення безпеки.

Сьогодні, побачивши багатьох наших колежанок – гідрометеорологів у справі, а це і метеорологи, і синоптики, гідрологи і гідрохіміки, агрометеорологи і радіологи, айтішники та багато інших спеціалістів, які працюють в нашій гідрометеорологічній службі, можна з певністю констатувати, що для наших жінок-гідрометеорологинь немає нічого недосяжного.

В системі Національної гідрометеорологічної служби України жінки складають 78% від усіх працівників, що свідчить про стратегічний потенціал у нашому розвитку.

Зараз, з початком військової агресії Росії проти України, наші працівниці стоять не тільки на сторожі довкілля і визначають та оцінюють будь-які зміни в атмосфері, на поверхні землі та водних об’єктах в межах України, а своєю щоденною роботою вносять безцінний вклад у захист нашої Вітчизни.

Про самовідданість справі у військовий час, в значній мірі, свідчить вчинок начальника М Чорнобиль Дибленко Людмили Леонідівни, яка заступила на чергування 14 лютого 2022 року і зустріла окупацію рашистами зони відчуження ЧАЕС (30 км) вже 24 лютого, і не зважаючи на особисту небезпеку, беззмінно знаходилась на станції та, в міру можливостей, передавала відомості про радіаційну обстановку в зоні відповідальності станції та іншу важливу гідрометеорологічну інформацію. При цьому, зуміла зберегти всю матеріально-технічну базу станції, навіть тоді, коли окупанти хотіли її знищити або розграбувати. Вона знайшла вагомі аргументи, щоб довести окупантам недоцільність їх варварських намірів.

Особливої уваги і пошани заслуговують і наші гідрометеорологині – працівниці регіональних і обласних центрів розташованих на непідконтрольних територіях України, які і зараз продовжують свою діяльність       Хай мирне небо перебуває над вами, здоров’я, затишок і любов у ваших домівках і постійна весна в душах, миру та злагоди.

      Дякую за вашу наполегливу і сумлінну щоденну роботу на благо нашої Батьківщини, яку ви виконуєте на рівні чоловіків і навіть краще за них!

      З весною вас дороге наше гідрометеорологічне жіноцтво!

      З Божою благодаттю та молитвами за перемогу над ворогом!

      Слава Україні!

      Героям і героїням слава!

 

З повагою і великою вдячністю за роботу,

Директор Українського гідрометеорологічного центру  Микола КУЛЬБІДА

Версія для друку Опубліковано: 08 Березня 2023