Відзначення державними нагородами України з нагоди Дня рятівника

В умовах великої складності і небезпеки, коли доля України знаходилася під загрозою, дві жінки - Дибленко Людмила Леонідівна і Мусіян Лариса Олександрівна, працівниці гідрометеорологічної служби, виявили вражаючу відвагу та відданість своїй роботі, що призвело до нагородження їх медаллю "За працю і звитягу".
21 вересня на урочистій церемонії, присвяченій Дню рятівника, було нагороджено Дибленко Людмилу Леонідівну, начальника метеорологічної станції Чорнобиль Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського та Мусіян Ларису Олександрівну, гідрометеоспостерігача морського гідрометеорологічного поста Херсон відділу морських і гідрометеорологічних спостережень Миколаївського обласного центру з гідрометеорології. Вони отримали медалі "За працю і звитягу" за їх надзвичайні заслуги під час найтяжчих обставин.
 
У період окупації російськими військами зони відчуження Чорнобильської АЕС, Дибленко Людмила залишилася на своєму робочому місці, несучи великий ризик для свого життя. Незважаючи на небезпеку, вона продовжувала метеорологічні, гідрологічні і радіометричні спостереження та забезпечувала безперервність цих робіт.
Однак її внесок не обмежувався лише цим. Під час окупації, Дибленко відстоювала майно станції від розкрадання, використовуючи свою рішучість та дипломатичні навички, щоб запобігти грабункам та знищенню.
 
Крім того, Дибленко Л. Л. передавала важливу гідрометеорологічну інформацію про радіаційну обстановку в зоні відповідальності станції та іншу важливу інформацію, навіть коли зв'язок був обмежений. Вона зуміла зберегти матеріально-технічну базу станції, не дозволяючи її розкрадати.
 
"Радісно на душі від того,що вдалося уникнути розкрадання приладів та обладнання, що працівники Метеостанції Чорнобиль, після деокупації Чорнобильскої зони, змогли одразу приступити до роботи. За період окупації зафіксувала два температурних рекорди, 25 лютого та 29 березня 2022 року. Ми ведемо літопис температурних рекордів, якби нікого на було на станції то дані були б втрачено. Медаль для мене нагадування про ті складні часи та гордість за себе, що я змогла виконувати роботу, навіть у таких екстремальних умовах", - поділилась пані Людмила.
 
Під час окупації міста Херсон, Мусіян Лариса Олександрівна, гідрометеоспостерігачка морського гідрометеорологічного поста Херсон відділу морських і гідрометеорологічних спостережень Миколаївського обласного центру з гідрометеорології, виявила схожу відвагу та відданість своїй роботі.
Мусіян не залишила місця роботи навіть під час наявності великої кількості військової техніки та окупаційних військ поблизу поста. Вона вдало забезпечила схоронність гідрометеорологічних приладів та обладнання, а після виведення військових і техніки самостійно відновила роботу самописця рівня моря та проводила щоденні гідрометеорологічні спостереження.
 
Після підриву дамби Каховської ГЕС Мусіян Лариса активно допомагала з ліквідацією наслідків підтоплення, проводячи почащені спостереження за рівнем води та передаючи необхідні матеріали службам. Вона виявила професійну та рішучу діяльність, проявляючи розумну ініціативу навіть у найважчі моменти.
Обидві ці надзвичайні жінки отримали заслужену повагу серед колег та керівництва своєї служби і були винагородженні преміями за сумлінну працю та високі показники у роботі. Однак найвищим визнанням їхньої відваги та відданості стала нагорода державною медаллю "За працю і звитягу".
 
Ці дві жінки стали справжніми Героями Гідрометеорологічної служби України, свідченням того, що важливість їхньої роботи та відданість обов'язку найвищі в умовах складних обставин. Вони залишають незабутній слід у історії гідрометеорологічної служби та стають прикладом для інших, демонструючи, що навіть у важкі часи, люди можуть подолати будь-які труднощі завдяки своїй відвазі та відданості своїй справі.

Детальніше про життя в окупації (метеостанція Чорнобиль):
 

Версія для друку Опубліковано: 22 Вересня 2023