Нові автомобілі для виконання завдань моніторингу довкілля

Гідрометеорологічні організації отримали нові автомобілі для виконання завдань моніторингу довкілля.
Чотири пікапи SsangYong моделі Musso Grand передано з балансу Державної служби України з надзвичайних ситуацій до трьох обласних центрів з гідрометеорології та Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського. Автівки передані не лише як частина матеріально-технічного забезпечення гідрометеорологічних організацій, а й для здійснення моніторингу довкілля, а саме для оперативного відбору проб води, повітря, ґрунту з подальшим визначення в них вмісту шкідливих речовин.
 
Війна в Україні, особливо після повномасштабного вторгнення 24.02.2022р. вже завдала і продовжує завдавати величезної шкоди людям, інфраструктурі населених пунктів, де тривають бойові дії, та природі. Україна на сьогодні є найбільш замінованою країною, до того ж окупанти не жаліють навіть не населені людьми екосистеми й заповідники. До прикладу усім відомий природний заповідник Асканія Нова у Херсонській області у зв’язку з неправомірними діями окупаційної влади несе колосальні втрати. Від воєнних дій російських окупантів страждає усе живе – від повітря, ґрунту й водних систем до рослин, пташок і тварин. І чим довше триває війна, тим більше шкоди вона завдає довкіллю, і тим більше негативних наслідків ми матимемо в майбутньому.
 
Тому вчасно проведені гідрометеорологічними організаціями, а нерідко й почащені спостереження, ретельний відбір проб та якісне проведення їх аналізів дозволять розробити науково обґрунтовані рекомендації для прийняття управлінських рішень щодо відновлення постраждалих територій і запобігання негативним змінам стану довкілля в майбутньому з дотриманням вимог екологічної безпеки.
З такими сучасними автомобілями відкриється можливість виконувати роботу не лише згаданих ЦГМ і ЦГО, а й значно більших територій.
 
 
Версія для друку Опубліковано: 12 Квітня 2023