Лютий обов'язково закінчиться..

З першого дня повномасштабного військового вторгнення російської федерації в Україну в лютому 2022 р. цілями ракет та бомб наших ворогів разом з багатьма іншими об’єктами цивільної інфраструктури стали пункти спостережень гідрометеорологічної служби України. Вже на початку війни було зруйновано будівлю та обладнання допплерівського метеорологічного радіолокатора, а також інші прилади, встановлені у ДП «Український авіаційний метеорологічний центр»; пошкоджено близько двох десятків об’єктів гідрометеорологічної інфраструктури, наразі знаходяться на тимчасово не підконтрольній території 19 об’єктів нерухомого майна органів та підрозділів Гідрометслужби ДСНС України.
 
«Прелести руского мира» відчули на собі працівники гідрометеорологічної служби під час тимчасової окупації окремої території Київської та Житомирської областей армією мародерів росії. «Це був місяць жахів, страху, але не паніки. Всі працівники станції згуртувалися, взаємодопомога була як ніколи. Ми виконували свої обов’язки і вірили у перемогу…», так описують час окупації працівники служби.
 
Збитки, які понесли мережі спостережень негативно позначаються на обсягах і якості даних, необхідних для складання прогнозів не лише в організаціях гідрометеорологічної служби України, а також в провідних європейських центрах, так як ці дані використовують в моделях прогнозування погоди. Мережа гідрометеорологічних станцій України має багаторічні ряди спостережень. Багатьом з них – 100 років і більше. Відсутність даних метеорологічних спостережень з окупованих територій або призупинення роботи станції на цих територіях призводить до порушення багаторічних рядів спостережень.
 
Збитки, які понесла Служба внаслідок військової агресії росії, можна порівняти лише із збитками, понесеними під час Другої світової війни. Але водночас, в такі складні часи, ми отримали потужну підтримку міжнародних партнерів, які готові надавати необхідні дані, ділитися досвідом та допомагати відновлювати та модернізувати гідрометеорологічну мережу України. Наразі перед керівництвом гідрометеорологічної служби стоїть завдання, спираючись на допомогу держави, а також міжнародних партнерів України вжити заходів щодо відновлення в повному обсязі спроможності Служби забезпечити належний рівень функціонування державної системи гідрометеорологічних спостережень, прогнозування та забезпечення користувачів.
 
Працюємо 24/7 та віримо в ЗСУ 💙💛
 
 
М.І. Кульбіда (Український гідрометеорологічний центр, Київ),
В.О. Манукало (Український гідрометеорологічний інститут, Київ),
А.В. Куций (Центральна геофізична обсерваторія, Київ)

фото 1-3 - Адміністративна будівля Луганського обласного центру з гідрометеорології та метеостанції Лисичанськ

фото 4 - Експедиційне судно Тайфун Миколаївського обласного центру з гідрометеорології

фото 5-6 - Метеостанція Бахмут, Донецька область

фото 7 - Метеостанція Маріуполь, Донецька область

фото 8-9 - Метеостанція Покровськ, Донецька область

фото 10-11 - Метеостанція Фастів, Київська область

фото 12 - Морський гідрометеорологічний пост, Миколаїв

фото 13 - Морська гідрометеорологічна станція ІІ розряду Очаків

Версія для друку Опубліковано: 24 Лютого 2023