Співробітники Українського гідрометеорологічного центру прийняли участь у навчанні “Baltic+2023”

Співробітники Українського гідрометеорологічного центру у жовтні-листопаді 2023 році прийняли участь у навчанні “Baltic+2023” від Європейської супутникової агенції EUMETSAT у співпраці з Латвійським центром навколишнього середовища, геології та метеорології. Курс складався з двох частин: онлайн фаза з 2 по 20 жовтня 2023 року та офлайн фаза з 7 по 9 листопада, що проходила у місті Рига, Латвійська Республіка. Тема цьогорічного курсу "Виявлення та моніторинг особливостей позатропічних циклонів над Балтійським регіоном".

На основі запрошення від EUMETSAT делегати відвідали також і офлайн фазу. У навчанні приймали участь 5 країн (Естонія, Латвія, Литва, Польща та Україна) - спеціалісти національних гідрометеорологічних служб в галузі метеорології. Курс проходив англійською мовою та був спрямований на поглиблення знань у супутниковій метеорології, використання ансамблевих прогностичних даних та застосування цих знань у поточній прогностичній роботі.  

Основні теми, які були пройдені за цей час:

  • Супутникові знімки, дешифрування та розпізнавання атмосферних утворень на них.
  • MTG, супутник нового покоління: розширені можливості та вдосконалені супутникові знімки.
  • Impact based forecast: прогнози погоди та попередження про небезпечні та стихійні явища з уточненням можливих наслідків для населення.
  • Використання ансамблевих моделей у прогнозуванні.
  • Продукти ECMWF, які допомагають визначити траєкторію руху позатропічних циклонів.

 

 

Версія для друку Опубліковано: 13 Листопада 2023