22 березня всесвітній день водних ресурсів

Тут ми розповідаємо про Всесвітній день водних ресурсів і даємо загальне уявлення про тему цінності води. Пропонуємо поділитися цією інформацією і адаптувати її, коли будете говорити про цю кампанію.

 

ОСНОВНІ ФАКТИ

 

Коли відзначається Всесвітній день водних ресурсів?

Всесвітній день водних ресурсів відзначається 22 березня. Вперше він відзначався в 1993 році.

 

Що таке Всесвітній день водних ресурсів?

Всесвітній день водних ресурсів є щорічним заходом Організації Об'єднаних Націй, присвяченим важливого значення прісної води, яке координується механізмом «ООН - водні ресурси» і проводиться під керівництвом одного

або кількох членів і партнерів механізму «ООН - водні ресурси», що мають відповідний мандат.

 

Яка мета проведення Всесвітнього дня водних ресурсів?

Всесвітній день водних ресурсів проводиться для ознаменування важливості води і служить підвищенню обізнаності про те, що 2,2 мільярда людей живуть без доступу до безпечних водних ресурсів. На ньому обговорюються дії по подоланню глобальної кризи у сфері водних ресурсів. Основна увага в рамках Всесвітнього дня водних ресурсів приділяється підтримці зусиль по досягненню Цілі 6 у сфері сталого розвитку (ЦУР 6): водні ресурси і санітарія для всіх до 2030 року

Яка тема Всесвітнього дня водних ресурсів у 2021 році?

Механізм «ООН - водні ресурси» встановлює щорічну тему. Тема 2021 року – цінності води. У 2022 році це будуть грунтові води. Попередні теми можна знайти за посиланням: www.worldwaterday.org/archives

 

Що відбувається на Всесвітньому дні водних ресурсів?

Напередодні 22 березня люди і організації приймають у себе заходи, присвячені Всесвітньому дню водних ресурсів, і беруть участь в глобальній громадської кампанії, розпочатої в попередні місяці механізмом «ООН - водні ресурси» на сайті www.worldwaterday.org і в соціальних мережах.

У Всесвітній день водних ресурсів виходить у світ Всесвітній доповідь ООН про стан водних ресурсів, яка присвячена тій же темі, що і кампанія, і містить рекомендації щодо направлення політики для осіб, які приймають рішення.

 

КАМПАНІЯ

В рамках теми цінності води кампанія 2021 року формує в соціальних мережах глобальний публічний діалог про те, як люди цінують воду для всіх видів її використання.

Мета полягає в тому, щоб створити більш повне розуміння того, як вода цінується різними людьми в різних контекстах, щоб ми могли зберегти цей дорогоцінний ресурс для кожного.

Основний наратив кампанії покликаний спонукати людей поділитися своїми історіями, думками і досвідом про цінності води:

«Для різних людей вода має різне значення. Ця розмова про те, що для тебе означає вода.

Наскільки важлива вода для вашого будинку і сімейного життя, засобів до існування, культурних традицій, благополуччя, місцевого оточення?

Для житла, шкіл і робочих місць вода може означати здоров'я, гігієну, гідне життя і високу продуктивність праці.

Для культурних і релігійних центрів вода символізує єднання з усім світом, з суспільством і самим собою.

У природі вода може символізувати мир, гармонію і збереження.

Сьогодні вода знаходиться під серйозною загрозою через зростання населення, збільшення потреб сільського господарства і промисловості, а також наслідків зміни клімату, що поглиблюються.

Розкажіть нам свої історії, думки і почуття про воду.

Записуючи - і відзначаючи - всілякі способи, якими вода приносить користь у нашому житті, ми зможемо правильно цінувати воду і ефективно захищати її в інтересах кожного».

На основі діалогів з хештегом # Water2Me в соціальних мережах буде складена представницька добірка коментарів і думок про те, що вода значить для людей в усьому світі. Документ буде розміщений на сайті www.worldwaterday.org починаючи з 22 березня 2021 року.

 

ТЕМА

Тема Всесвітнього дня водних ресурсів 2021 року - «цінність води».

 

Економічний розвиток і зростання чисельності населення світу означає, що сільське господарство і промисловість вимагають все більше води, а виробництво енергоносіїв, що потребують великих обсягів води, зростає для задоволення попиту. Зміна клімату робить якість води більш нестабільним і сприяє забрудненню навколишнього середовища.

Оскільки суспільства врівноважують вимоги до водних ресурсів, інтереси багатьох людей не беруться до уваги.

Від того, як ми цінуємо воду, залежить, як ми управляємо водою і ділимося нею. Цінність води вище, ніж її ціна - вода має величезну і багатогранну цінність для наших будинків, культури, здоров'я, освіти, економіки та цілісності нашої природного середовища.

Якщо ми не беремо до уваги будь-яку з цих граней цінності, ми ризикуємо неправильно управляти цим кінцевим, незамінним ресурсом.

ЦУР 6 полягає в забезпеченні водопостачання та санітарії для всіх. Без всебічного розуміння справжньої, багатовимірної цінності води ми не зможемо зберегти цей найважливіший ресурс на благо всіх.

 

ЦІННІСТЬ ВОДИ: П’ЯТЬ РІЗНИХ ТОЧОК ЗОРУ 

  1. Цінність джерел води - природні водні ресурси та екосистеми

 Вся вода генерується екосистемами. І вся вода, яку ми забираємо для використання людиною, в кінцевому підсумку повертається в навколишнє середовище разом з будь-якими доданими нами забруднюючими речовинами.

Кругообіг води - наша найважливіша «Екосистемна послуга». Необхідно приділяти більше уваги захисту навколишнього середовища, щоб забезпечити хорошу якість водопостачання і підвищити стійкість до таких потрясінь, як повені та посухи. 

  1. Цінність водогосподарської інфраструктури - зберігання, очищення і водопостачання

 Водогосподарська інфраструктура зберігає і переміщує воду туди, де вона найбільш необхідна, і допомагає очистити і повернути її в природу після використання людиною. Там, де ця інфраструктура знаходиться в неналежному стані, соціально-економічний розвиток підривається, а екосистеми знаходяться під загрозою.

Оцінки водогосподарської інфраструктури, як правило, занижують або не включають в себе витрати, особливо соціальні та пов'язані з навколишнім середовищем. Всі витрати важко окупити за рахунок тарифів (так звана повна окупність витрат). У багатьох країнах відшкодовуються тільки частина або всі операційні витрати, а капітальні вкладення покриваються за рахунок державних коштів. 

  1. Цінність водопостачання - питна вода, санітарія та охорону здоров'я

 Роль води в домогосподарствах, школах, на робочих місцях і в медичних установах має вирішальне значення. Крім того, ВССГ - служби водопостачання, санітарії та гігієни – також вносять свій внесок у зміцнення здоров'я населення, особливо в контексті пандемії COVID-19.

Послуги ВССГ часто субсидуються навіть в країнах з високим рівнем доходів. Однак нецільові субсидії можуть піти на користь людям, які вже мають доступ до води, замість того, щоб покращувати становище бідних і які не отримують достатнього обслуговування громад. 

  1. Цінність води як фактора виробництва та соціально-економічної діяльності - продовольство і сільське господарство, енергетика і промисловість, бізнес і зайнятість

Сільське господарство пред'являє найвищий попит на світові ресурси прісної води і є одним з основних чинників погіршення стану навколишнього середовища.

Незважаючи на те, що вода має основоположне значення для продовольчої безпеки, у виробництві продовольства вона, як правило, має низьку цінність при оцінці виключно через призму економічної цінності виробленої продукції по відношенню до використовуваної воді. Багато з більш широких вигод - поліпшення харчування, отримання доходу, адаптація до зміни клімату і скорочення міграції - часто не відображаються на вартості води.

Для сектора енергетики, промисловості і бізнесу (ЕПБ) загрози, пов'язані з водними ресурсами, такі як брак води, повені та зміна клімату, можуть привести до зростання витрат і порушення ланцюгів поставок. Неефективне корпоративне управління водними ресурсами може завдати шкоди екосистемам, завдати шкоди репутації і вплинути на продажу.

Традиційно сектор ЕПБ оцінює воду по використовуваному обсягом плюс витрати на очистку і утилізацію стічних вод. Все більше організацій беруть на озброєння підходи до планування комплексного управління водними ресурсами (КУВР) у міру того, як їх стійкість підвищується. 

  1. Цінність соціально-культурних аспектів води - рекреаційні, культурні та духовні чинники

 Вода може зв'язати нас з поняттями творчості, релігії та громади. А вода в природі може допомогти нам відчути себе мирно. Вода є невід'ємною частиною кожної культури, але цінності, які ми приписуємо цим функціям, важко кількісно оцінити або сформулювати.

Економіка часто розглядає воду як ресурс для практичного використання людиною і приділяє мало або взагалі не приділяє уваги її соціально-культурної або екологічної цінності.

Існує необхідність досягти повноцінного розуміння культурних цінностей, пов'язаних з водою, шляхом залучення більш різноманітною групи зацікавлених сторін до управління водними ресурсами.

 

КУВР—це назвапідходів,використовуючи які намагаються відобразити та збалансувати різні інтереси, у т.ч. інтереси домашніх господарств, сільського господарства, промисловості, бізнесу та навколишнього середовища. Межі, КУВР, що існують, можуть надавати людям, що приймаються рішення,основудля залучення більш різних груп зацікавлених сторінта переходк до багатоплановому управлінню воднимиресурсами.

 

 

ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ

Веб-сайт Всесвітнього дня водних ресурсів 2021 року

Всесвітній доклад ООН про стан водних ресурсів 2021 року

Портал даних механізму «ООН — водні ресурси» за ЦУР 6

Версія для друку Опубліковано: 19 Березня 2021