УГМЦ Український гідрометеорологічний центр

Вітання з Днем гідрометеорологічної служби України

Державна служба України з надзвичайних ситуацій

Український гідрометеорологічний центр

Шановні колеги гідрометеорологи та ветерани

Гідрометеорологічної служби України усіх поколінь!

Сьогодні, 19 листопада 2020 року, наша країна, віддаючи шану і повагу працівникам гідрометеорологічної галузі України, відзначає 18 річницю від дня встановлення нашого професійного свята – День працівників гідрометеорологічної служби та 99 річницю від дня її  утворення.

          Ця дата для всіх нас стала символічною, оскільки 99 років тому, а саме 19 листопада 1921 року відповідним Декретом Народних Комісарів України  було створено єдину метеорологічну службу України – Укрмет, а згодом (через 8 років) у грудні 1929 року на базі Укрмету було створено Гідрометеорологічний комітет УРСР, який з метою централізації гідрологічної і метеорологічної служби України об’єднав усі існуючі на її території відповідні служби, організації та відомства, які існували  на той час в Україні, для створення на їх основі єдиного центрального органу виконавчої влади, яким і став власне Гідрометеорологічний Комітет України – ГІМЕКОМ.

          Отже, можна сміливо сказати, що організаційне оформлення Гідрометеорологічної служби України розпочалось саме з 19 листопада 1921 року. За цей чималий період гідрометеорологічної діяльності фахівці Гідрометеорологічної служби України усіх поколінь виконували свою, під час нелегку, але таку відповідальну і дуже необхідну роботу задля розвитку і зміцнення нашої держави на найвищому професіональному рівні. Особливо це відзначалося під час Великої Вітчизняної війни та під час мирної відбудови країни і розвитку її галузей економіки та зміцнення її обороноздатності. Одним словом, фахівці української гідрометслужби за цей час сказали своє вагоме слово і ділом довели, що гідрометслужба України багато чого варта, а її фахівці усіх поколінь і ветеранська гідрометеорологічна школа заслуговують на визнання державою її ролі у справі розбудови і зміцненні нашої країни.

          І тому, враховуючи важливу і відповідальну роль працівників гідрометеорологічної служби України у забезпеченні органів державної влади, органів місцевого самоврядування,  Збройних Сил України та населення країни вчасною і достовірною гідрометеорологічною інформацією, прогнозами та попередженнями про небезпечні та стихійні явища природного і техногенного походження, а також у вирішенні інших загальнодержавних завдань Указом Президента України від 11 березня 2003 року № 208/2003 в Україні було установлено професійне свято – День працівників гідрометеорологічної служби, яке відзначається в нашій державі щорічно 19 листопада.

          Введення в Україні цього свята, яке офіційно набуло статусу державного є даниною з боку української влади всім працівникам гідрометеорологічної служби України. Адже прогнозування погоди попереджує людей про небезпечні та стихійні гідрометеорологічні явища і, що є найціннішим, попереджує людей про погодну небезпеку, тим самим убезпечує їх від найгірших її проявів. Без прогнозів погоди вже неможливо уявити повсякденне життя нашої країни, наших громадян, а різні суб’єкти галузей господарювання щодня чекають сучасної та достовірної інформації про погодні умови, які складаються на території України та прогноз їх розвитку.

          Зрозуміло, що ніхто інший, крім нас з вами, працівниками Національної гідрометеорологічної служби України не зможе цього зробити на високому професіональному рівні.

          Гідрометеорологічна служба України протягом своєї майже столітньої історії зазнала тяжких воєнних часів Другої Світової війни, аварії на Чорнобильській АЕС, часів відбудови і перебудови нашої країни, зазнає не легкі часи теперішньої російської агресії та й у подальшому на неї чекають нелегкі часи відродження після повернення в Україну анексованих і окупованих її територій. Але завжди в центрі уваги, найцінніший скарб – висококласний, майже п’ятитисячний колектив відданих своїй справі професіоналів, спеціалістів гідрометеорологів з великої літери. Дякуючи Вашому терпінню і розумінню сучасної ситуації, в якій зараз знаходиться уся наша служба, дозволяє Вам виконувати усі покладені на нас з Вами державою завдання на високому професійному рівні, що говорить про те, що в Україні ще зберіглася і примножилася школа професіональних гідрометеорологів, яка успадкувала майже столітні традиції видатних гідрометеорологів України і ветеранів служби, які передали свої знання і досвід всім нам, сьогоднішнім їх послідовникам і учням. Саме така підготовка і успадкований практичний і теоретичний досвід, попри всі негаразди, які сьогодні спільно з державою переживає гідрометслужба України, дозволяє нам разом працювати у безперебійному режимі виношуючи велику кількість планів  на перспективу. Насамперед, це технічне й технологічне переоснащення державної мережі спостережень та її оптимізація, удосконалення форм і видів гідрометеорологічного забезпечення та обслуговування користувачів гідрометеорологічної продукції і нарешті інтеграція в європейську спільноту гідрометеорологів, а також спільна праця на науковій ниві, що дозволить нам і в подальшому зберегти честь і гідність нашої Національної гідрометеорологічної служби України та достойно відзначити у наступному 2021 році соту річницю від дня її заснування. На мою думку, високі показники нашої діяльності і збереження усього трудового колективу гідрометеорологічної галузі, будуть найкращим подарунком для всіх нас у цей ювілейний день.

          Отже, вітаючи всіх Вас, шановні мої колеги – гідрометеорологи та вельмиповажні ветерани гідрометслужби України з нагоди Дня працівників гідрометеорологічної служби та 99 річниці від дня її заснування, хочу щиро подякувати Вам за вашу таку натхненну повсякденну роботу. Також дякую і за те, що Ви зберегли і зберігаєте свій трудовий колектив, який гідно несе свою вахту по всіх напрямках гідрометеорологічної діяльності і продовжуєте гідно і відповідально нести своє горде звання – гідрометеоролога України.

          Від усієї душі зичу всім міцного здоров’я, благополуччя і достатку в сім’ях та родинах, миру, наснаги і натхнення у подальшій роботі зі зміцнення і процвітання саме Національної гідрометеорологічної служби України та виховання нового покоління гідрометеорологів, передаючи їм свій досвід і знання, як колись нам передавали свій досвід наші вчителі – досвідчені ветерани гідрометеорологічної служби України!

          Нехай кожен складений Вами прогноз стане основою добробуту і процвітання наших громадян і всієї держави!

          Зі святом Вас!

          Слава Україні!

 

Директор Українського гідрометцентру

Микола КУЛЬБІДА

 

19 листопада 2020 року,

м.Київ