УГМЦ Український гідрометеорологічний центр

Практичний тренінг-навчання щодо використання приладів з виявлення радіоактивності у довкіллі

Практичний тренінг-навчання щодо використання приладів з виявлення радіоактивності у довкіллі.
 
28 лютого 2023 р. в Українському гідрометеорологічному центрі (УкрГМЦ) відбувся практичний тренінг-навчання з використання переносних приладів з виявлення радіонуклідів техногенного та природного походження у довкіллі та засобів супутникового зв’язку.
 
УкрГМЦ отримав прилади в якості гуманітарної допомоги у рамках співпраці з Національною адміністрацією з ядерної безпеки Міністерства енергетики США (DOE/NNSA) з метою підвищити спроможність Національної гідрометеорологічної служби України стосовно виявлення широкого кола природних та техногенних радіонуклідів, як при рутинних спостереженнях радіаційного фону, так і в режимі реагування на ядерні/радіаційні загрози за надзвичайних ситуацій.
 
УкрГМЦ передав їх для подальшого використання на пунктах спостереження радіометричної мережі у щоденній роботі гідрометеорологічних організацій дев'яти областей та м.Києва.
 
За підтримки DOE/NNSA організував тренування Центр прогнозування наслідків радіаційних аварій УкрГМЦ. До участі у цьому заході було залучено 20 учасників. На початку тренінгу директор УкрГМЦ Микола Кульбіда привітав учасників і побажав успіхів в опануванні нової техніки.
 
Теоретичний курс з використання приладів представили в режимі online представники Тихоокеанської національної ядерної лабораторії (PNNL) DOE/NNSA. Практичні навчання провели фахівці відділу радіоекологічного контролю Центральної геофізичної обсерваторії ім. Бориса Срезневського та Центру прогнозування наслідків радіаційних аварій. Працівники PNNL високо оцінили активність та професійний підхід учасників тренувань та висловили сподівання у подальшому продовженні співпраці.