УГМЦ Український гідрометеорологічний центр

Перша робоча зустріч в рамках реалізації Проекту щодо міжінституційного співробітництва між Українським гідрометцентром та Фінським Метеорологічним Інститутом.

12 та 13 січня 2022 року в Українському гідрометцентрі відбулась зустріч з представниками Фінського Метеорологічного Інституту паном Харрі П’єтарілою та доктором Анне Хірсікко. Водночас це була перша робоча зустріч в рамках реалізації Проекту щодо міжінституційного співробітництва між УкрГМЦ та ФМІ, спільно розробленого українськими та фінськими фахівцями та нещодавно схваленого Міністерством Закордонних Справ Фінляндії, через яке уряд Фінляндської республіки фінансуватиме реалізацію заходів в рамках Проекту в обсязі 2 мільйони євро протягом наступних 4 років.

Проект передбачає модернізацію і технічне переоснащення  10 метеорологічних станцій України, відповідну підготовку та навчання українських фахівців, удосконалення всього ланцюжка проходження метеорологічної інформації від отримання необроблених даних до надання готових прогностичних продуктів у сучасних форматах кінцевим споживачам. Зокрема, буде покращений моніторинг стану довкілля в різних регіонах нашої країни, оскільки моніторинг стану погоди і довкілля тісно пов’язані.

Наскрізною метою реалізації Проекту є приведення стандартів   роботи гідрометеорологічної галузі України до стандартів ЄС. В цьому відношенні реалізація даного українсько-фінського Проекту буде внеском невеликим але конкретним внеском  у загальну справу зближення України та ЄС.

Метою робочої зустрічі 12 – 13 січня 2022 року було розпочати практичне втілення Проекту. Зустріч, на якій були присутні керівники та експерти УкрГМЦ та Управління гідрометеорології ДСНС України, розпочалась привітальними словами директора УкрГМЦ доктора М.І. Кульбіди та представників ФМІ – було висловлено впевненість в успішній реалізації розпочатого проекту шляхом чіткого дотримання ретельно розробленого графіка заходів та кроків.

Було представлено менеджера  Проекту – д-ра Анне Хірсікко, яка, зокрема, має великий досвід моніторингу погоди в авіації, зокрема дистанційного зондування.

Серед іншого, було зазначено, що даний проект сприятиме реалізації іншого значного проекту  в регіоні південно-східної Європи – Дорадчої системи завчасного попередження щодо численних стихійних лих (SEE –MHEWS-A).

Визначним моментом зустрічі було підписання Меморандуму про взаєморозуміння між УкрГМЦ та ФМІ.

Перший день робочої зустрічі завершився відвіданням гостями з Фінляндії нещодавно створеної сектором взаємодії УкрГМЦ із засобами масової інформації спеціалізованої телевізійної студії УкрГМЦ, де створюються відео сюжети з прогнозами погоди для низки українських телевізійних каналів.

Наступного дня, 13 січня, відбулось 1-е засідання Керівної ради Проекту, створеної згідно його положень.

До Керівної ради увійшли по 2 представники з обох співпрацюючих сторін:

М.І Кульбіда та О.М.Скоропад  - від УкрГМЦ, Анне Хірсікко та Харрі П’єтаріла – від ФМІ.

На своєму  першому засіданні, яке проходило в атмосфері взаєморозуміння та конструктивного розгляду усіх питань, обидві сторони переглянули детально та узгодили план і бюджет реалізації Проекту, коментарі від Міністерства Закордонних справ Фінляндії, висловлені ним при розгляді проектного документа, а також домовились щодо заходів з метою забезпечення помітності Проекту через ЗМІ – проведення через кілька місяців (залежно від ситуації з ковід – 19) «стартового заходу» - презентації Проекту, створення відповідних тематичних друкованих матеріалів.