УГМЦ Український гідрометеорологічний центр

Офіційний візит делегації з УкрГМЦ до Фінляндії, Гельсінкі

Триває фінсько-український проєкт FMI-UHMC по модернізації гідрометеорологічної мережі в Україні, який спрямований на часткову автоматизацію моніторингу погоди на території України з метою підвищення якості прогнозування і попередження небезпечних метеорологічних явищ.
 
У рамках його реалізації Фінський метеорологічний інститут запросив заступника директора УкрГМЦ Юрія Бурлаку; керівника проєкту з українського боку, радника директора УкрГМЦ, Постійного представника України при ВМО Миколи Кульбіди з міжнародних питань Олега Скоропада; начальника відділу нормативного і методичного забезпечення УкрГМЦ Ірину Васинюк, провідного синоптика відділу метеорологічних прогнозів УкрГМЦ Аллу Білозерову та заступника директора з моніторингу Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського Олену Косовець-Скавронську.
 
📌Офіційна делегація брала участь у засіданні Ради директорів проєкту, де підвели підсумки та обговорили наступні кроки та плани з реалізації в прийдешньому році. Також відбулася зустріч з представниками Міністерства закордонних справ.
📌Під час візиту, в Фінляндії, відбувся Форум Балтійських країн з питань організації допомоги Україні за наслідками військової агресії росії, куди була запрошена делегація для виступу з презентацією від імені УкрГМЦ.
📌Фінський інститут навколишнього середовища (SYKE) влаштував зустріч зі своїми співробітниками для обміну досвідом за напрямками гідрології та моніторингу забруднення вод. Вивчатимемо можливості щодо співпраці.
📌Відвідали виробника метеорологічного обладнання для ознайомлення з їх метеорологічними комплексами, приладами, сенсорами та програмним забезпеченням.
📌З фінськими колегами та керівниками проєкту обговорено потреби щодо адаптації послуг з прогнозування погоди та попереджень про небезпечні та стихійні явища в УкрГМЦ, заплановано подальші спільні кроки у цій сфері.
📌Продовжили роботи з розробки дорожньої мапи розвитку мережі спостережень в Україні у рамках проєкту.
📌Також мали можливість ознайомитись з роботою метрологічних лабораторій, їх методологією, обладнанням для радіаційного моніторингу та організацією робочого процесу в Фінському метеорологічному інституті.
 
Ми безмежно вдячні уряду Фінляндії та колегам з Фінського метеорологічного інституту, що в такий важкий для України час ми продовжуємо співпрацювати, розвивати, вдосконалювати та модернізувати гідрометеорологічну мережу України.