УГМЦ Український гідрометеорологічний центр

Модернізація Української гідрометеорологічної служби у співпраці з Фінським метеорологічним інститутом

Український гідрометеорологічний центр спільно з Фінським метеорологічним інститутом частково модернізуватимуть українську метеорологічну мережу і тренуватимуть спеціалістів, для ефективнішого забезпечення громадськості та зацікавлених сторін метеорологічною інформацією, за допомогою спеціально розроблених метеопродуктів. Модернізація гідрометеорологічної служби сприятиме кращому прогнозуванню небезпечних явищ погоди та  адаптації до кліматичних змін.

Фінський метеорологічний інститут (FMI) та Український гідрометеорологічний центр (UHMC) на початку січня 2022 року, розпочали спільний проект розвитку, який фінансується Міністерством закордонних справ Фінляндії. Проект UHMC-FMI (UFIM) триватиме чотири роки. Він спрямований на часткову автоматизацію моніторингу погоди, прогнозування і попередження небезпечних метеорологічних явищ. Автоматизація та модернізація гідрометеорологічної служби дасть змогу надавати своєчасну, адаптовану та навіть індивідуальну метеорологічну інформацію для громадськості, зацікавлених сторін та маргінальних груп.

 

Гідрометеорологічна служба буде автоматизована та модернізована.

У ході проекту буде встановлено до 10 нових автоматизованих метеостанцій які замінять нині працюючі неавтоматизовані станції спостереження у різних областях України. Український Гідрометцентр обрав локації, які найкраще представляють різні регіони країни. У рамках проекту буде встановлено програмне забезпечення SmartMet і SmartMet Alert, розроблене Фінським Метеорологічним Інститутом, для покращення автоматизованого надання метеорологічних послуг для широкої громадськості, зацікавлених сторін та маргінальних груп.

Також даний проект розширить доступ до метеорологічної інформації, через, наприклад, існуючі канали соціальних мереж та новий мобільний застосунок, який наразі перебуває на стадії створення. Окрім негайних заходів з модернізації, проект також оцінює майбутні потреби в оновленні гідрометеорологічної інфраструктури. Це підтримає довгострокову стабільність та сталість розвитку сфери послуг УкрГМЦ.

Одним з найважливіших методів модернізації буде нарощування потенціалу персоналу УкрГМЦ шляхом тренінгів та спільної роботи на всіх етапах проекту. Під час проекту буде зміцнюватися співробітництво з метеорологічними інститутами країн Південно-Східної Європи за рахунок покращення обміну метеорологічною інформацією. Наочність модернізації гідрометеорологічної служби буде розповсюджуватися та демонструватися потенційним споживачам, щоб заохотити їх користуватися новими послугами.

 

Адаптація до небезпечних погодних явищ в умовах зміни клімату.

Модернізація гідрометеорологічної служби надасть змогу знизити вразливість громадян до екстремальних погодних явищ та стихійних лих, а також підвищуватиме цінність ситуаційної обізнаності, планування та прийняття рішень урядовими та/або неурядовими установами, пов’язаними зі стихійними лихами.

Слідкуйте за результатами та подіями проекту, які впроваджуватимуться протягом наступних чотирьох років, за допомогою наших сторінок у соціальних мережах та Ютуб-каналу.

Фінський Метеорологічний Інститут (FMI)

Український Гідрометеорологічний Центр (UHMC)

За додатковою інформацією звертайтеся

Менеджер проекту (FMI) Anne Hirsikko (anne.hirsikko@fmi.fi, тел. +358 50 420 5345)

Менеджер проекту (UHMC) Oleg Skoropad (omtm@ukr.net, тел. +380 44 239-93-21)