УГМЦ Український гідрометеорологічний центр

23 березня - всесвітній метеорологічний день

World Meteorological Day 2021 – The ocean, our climate and weather

Всесвітній метеорологічний день 2021 – Океан, наш клімат та погода

Коли ми говоримо про погоду та клімат, більшість із нас має на увазі лише те, що відбувається в атмосфері. Проте, якщо ми оминаємо увагою океан, ми втрачаємо значну частину загальної картини.

Океан, покриваючи близько 70% поверхні Землі, є головним рушієм погоди та клімату у світі. Океан також відіграє ключову роль у зміні клімату. Океан також є головним рушієм світової економіки, завдяки якому здійснюється понад 90% обсягів світової торгівлі та підтримка 40% людства, яке живе в межах 100 км від узбережжя. Розуміючи це, Національні метеорологічні та гідрологічні служби та дослідники регулярно спостерігають за океаном та як він змінюється, моделюючи, як він впливає на атмосферу, та надаючи широкий спектр послуг щодо експлуатації морських суден, включаючи підтримку управління районами узбережжя та забезпечення безпеки життя на морі. На сьогодні зростаючі наслідки від зміни клімату роблять спостереження за океаном, дослідження та послуги більш стратегічно важливими, ніж будь-коли раніше.

Назвою Всесвітнього метеорологічного дня - Океан, наш клімат та погода – надає високу оцінку увазі ВМО взаємозв’язку океану, клімату та погоди на планеті Земля. Це також ознаменує початок під егідою ООН Десятиліття океанознавства для сталого розвитку (2021-2030). Десятиліття активізує зусилля щодо узагальнення досягнень океанічної науки - за допомогою інноваційних ідей та ідей з трансформації - як основи для інформації з метою підтримки сталого розвитку. ВМО, як спеціалізоване агентство ООН з питань клімату, погоди та води, намагається підтримати розуміння нерозривного зв'язку між океаном, кліматом та погодою. Це допомагає нам зрозуміти світ, в якому ми живемо, включаючи наслідки від зміни клімату, а також допомогти країнам-членам ВМО підтримувати життєздатними свої економіки та зміцнити свою здатність зберігати життя та майно в безпеці, зменшуючи ризики катастроф.

 

Звернення Генерального секретаря ВМО з нагоди  Всесвітнього метеорологічного дня 2021 року

«Океан: наш клімат і погода»

Всесвітній метеорологічний день в 2021 році присвячений темі «Океан, наш клімат і погода». Акцент теми цього року - особлива увага, яку ВМО приділяє питанням визначення зв'язку між океаном, кліматом і погодою в рамках системи Земля.

Зміна нашого клімату призводить до потепління океану, що справляє  сильний вплив на погоду. У щорічній доповіді ВМО про стан глобального клімату показано, що 2020 рік був одним з трьох найтепліших років в історії, незважаючи на охолоджуючий ефект Ла-Ніньо в Тихому океані. Останнє десятиріччя 2011-2020 рр. було найтеплішим за всю історію спостережень.

Температура океану тримається на рекордному рівні, триває його закислення. Тане морський лід, а також льодовики і льодові щити Гренландії і Антарктики, прискорився темп підвищення рівня моря.

У 2020 році ми стали свідками тривалих посух, які продовжили сезон пожеж по всьому світу. Руйнівні лісові пожежі в Австралії, наприклад, були пов'язані з температурою океану, що впливає на сухіший сезонний клімат.

Теплий океан сприяв настанню рекордного сезону ураганів в Атлантиці і проходженню надзвичайно інтенсивних тропічних циклонів в Індійському океані і в південній частині Тихого океану. Збиток, нанесений штормовими нагонами в цих районах, продемонстрував силу океану і його руйнівний вплив на життя прибережних громад.

Нетропічні океанські шторми спричиняли аварії суден, що призводило до додаткових втрат серед людей і вантажів на море.

В останні роки річний мінімум арктичного морського льоду був одним з найнижчих за всю історію спостережень. В результаті танення льоду жителі полярних регіонів постраждали від аномальних повеней в прибережних районах, а також від небезпечних явищ, пов'язаних з таненням морського льоду.

У зв'язку з цим співтовариство ВМО в значній мірі зацікавлене в наданні підтримки досліджень, спостережень, прогнозування та надання обслуговування для океану в тій же мірі, що і для атмосфери, суші і кріосфери.

Великі прогалини в даних по океану перешкоджають нашій здатності точно прогнозувати погоду в більш тривалих часових масштабах і, більш того, в масштабах від субсезонного до сезонного. Конференція ВМО щодо даних, що відбулася в листопаді 2020 р., визнала наявність серйозних прогалин в даних, особливо щодо океану. Вона наголосила на необхідності забезпечення вільного і відкритого доступу до даних щодо системи Земля з метою максимізації загальної економічної віддачі від цих даних.

ВМО підтримує велику кількість партнерських зв'язків, в тому числі з Міжурядовою океанографічною комісією ЮНЕСКО, з метою кращого розуміння, спостереження і прогнозування океану як частини системи Земля.

З урахуванням того, що понад 40% населення світу проживає в межах 100 км від узбережжя, існує нагальна потреба в забезпеченні захисту громад від впливу небезпечних явищ в прибережній зоні. ВМО та її Члени працюють з метою підтримки управління прибережними районами і підвищення їх стійкості до зовнішніх впливів, а також зміцнення систем раннього попередження щодо численних небезпечних явищ.

Майже 90% світової торгівлі здійснюється через море і наражається на небезпеку, пов'язану з екстремальними морськими погодними явищами. ВМО співпрацює з Міжнародною морською організацією та Міжнародною гідрографічною організацією в цілях надання стандартизованої інформації, прогнозів і попереджень для убезпечення життів і майна на морі.

Майбутнє десятиліття буде мати вирішальне значення для пошуку шляхів адаптації до наслідків зміни клімату та їх пом'якшення. ВМО допомагає в цих зусиллях в якості офіційного рекомендувача на премію Earthshot Prize (2021-2030 рр.), яка присуджується за пошук вирішення нагальних екологічних проблем, включаючи океан і клімат.

Цей рік також має особливе значення для ВМО у зв'язку з початком проведення Десятиліття Організації Об'єднаних Націй, присвяченого науці про океан в інтересах сталого розвитку (2021-2030 рр.). ВМО має намір вносити свій вклад в досягнення цілей Десятиліття, що стосуються «безпечного океану», «прогнозованого океану» і «прозорого океану ».

Спільно з партнерами ВМО прагне розширювати інтеграцію науки про систему Земля в обслуговування.

Щоб зрозуміти нашу погоду і клімат, ми повинні зрозуміти наш океан. Ми будемо продовжувати працювати в цьому напрямку, захищати вразливі громади та підтримувати Сендайську рамкову програму по зниженню ризику лих, Цілі сталого розвитку Організації Об'єднаних Націй (ЦСР), Паризьку хартію про зміну клімату та програму «Шлях САМОА»

 У цьому році ВМО очолить кілька важливих глобальних ініціатив, спрямованих на вирішення пріоритетних завдань наших Членів:

  1. Важливість зміцнення глобальної опорної мережі спостережень і створення інноваційного механізму фінансування ФФСН для забезпечення систематичних спостережень за погодою і кліматом, особливо в НРС і МОСРГ.
  1. Створення коаліції з водних ресурсів і клімату з метою прискорення процесів по досягненню ЦСР.
  1. Забезпечення вдосконаленої системи і служб завчасних попереджень щодо численних небезпечних явищ.

Вітаю всіх вас з Всесвітнім метеорологічним днем.

Більш детальна інформація за посиланням Всесвітня метеорологічна організація